Weird Webzine Fantastik och verklighet

Ord på vägen:
Ledare

 

 

Nästan ett år har redan gått, och jag vaknar upp som ur en hektisk dröm. Mycket har skett på publiceringsfronten, fastän än så länge mest bakom kulisserna. Arbetet på den engelska översättningen och presentationen av mastodontromanen Mörkrets makter börjar äntligen närma sig slutet. Aleph och Weird Webzine har också knutit ovärderliga kontakter med forskare, författare och skribenter inom fantastiken. Som så ofta annars inom bokbranschen är det hysch-hysch och tystnadsplikt som gäller, men framtiden ser bra ut.
 
Jag utlovade en del 2 av "Barbarer i fantastikens djungel", men det har helt enkelt inte funnits tid att skriva den. Andra delen kommer framöver, men till dess finns första delen att läsa i sin helhet hos Weird Webzine; det finns ingen anledning att ta bort den.
 

*  *  *

 
En tragisk händelse har dock skett: Wilum Pugmire (född 1951), som presenterades med två artiklar i förra numret, dog av hjärtsvikt 26 mars i år, 67 år gammal. Pugmire var (och kommer förstås också att förbli) beundrad som Lovecrafts kanske främsta arvtagare i modern tid, och en märklig sådan: Han var en f.d. punkare, öppet homosexuell och queer, och lät sina lovecraftianska noveller och dikter präglas av liknande sexuella teman. Aleph fick hans tillåtelse att publicera valfri novell av honom i en antologi med "dekadent skräck" som planeras att utges senare i år, och det blir följaktligen Wilum Pugmires introduktion på svenska.
 
Pugmires gode vän S.T. Joshi var vid hans sjukbädd hela den sista tiden, och enligt Pugmires önskan är Joshi den som tar hand om hans litterära kvarlåtenskap samt kontakter med förlag.
– Rickard Berghorn

 

NUMRETS BIDRAGSGIVARE

 
Rickard Berghorn är bokutgivare och författare, redaktör för Aleph Bokförlag och Weird Webzine.
 
Siân MacArthur är en välkänd engelsk forskare i gotik och kriminallitteratur, Master's Degree vid Middlesex University och numera fristående forskare. Hon har skrivit Crime and the Gothic: Identifying the Gothic Footprints in Modern Crime Fiction (Libri Publishing, 2011) och Gothic Science Fiction: 1818 to the Present (Palgrave Macmillan, 2015). Följ henne på Twitter @Tatiana19796
 
Tatiana Fajardo är litteraturvetare (Master of Letters vid University of Stirling, Skottland) med passion för gotisk litteratur. Hennes uppsats om Draculas "bloofer lady" publicerades av Sheffield Gothic vid University of Sheffield. Hon kombinerar sin forskning med att arbeta som lärare i engelska i Spanien. Följ henne på Twitter @Tatiana19796
 
Sunand Tryambak Joshi är världens främsta expert på H.P. Lovecraft, en ledande kritiker och forskare inom skräck och fantasy, som också har gjort betydande gästspel inom deckare och krim. Sedan 2009 har han även skrivit romaner utgivna av Borgo Press (som J.K. Maxwell) och Hippocampus Press.
 
Noah Löfgren översätter och skriver recensioner för Weird Webzine. Beskriver sig själv som "en överbegåvad slashas på Östgötaslätten, som är för lat för att ta mig till storstan och förädlas till slacker". Vad månde bliva?

 

REKOMMENDERADE LÄNKAR

 
Aleph Bokförlag. Svenska motsvarigheten till Arkham House.
 
S.T. Joshi's Blog. Den kände Lovecraft-auktoriteten och experten på fantastik talar.
 
Tatiana Fajardo. Hennes blogg med akademiska texter kring fantastisk litteratur och film.
 
Sian MacArthur. Hennes hemsida.
 
The Art of Travis Louie. Surrealistisk fantastik av konstnären Travis Louie.
 
Arkham House. Det legendariska förlaget.
 
Diabolique Magazine. En skräcktidskrift med klass. Kanske också den bästa?
 
beyond1001movies. Nicolas Krizans blogg med tusentals kortrecensioner av filmer i alla genrer.
 
Catahya. Recensioner, artiklar, intervjuer och forum, främst för fantasy.
 
ZenZat. Författaren och kulturskribenten Bertil Falks blogg + hemsida för bokförlaget Zenzat. Fantastik och deckare.
 
 
 

SKICKA EN KOMMENTAR!

 

Weird Webzine utges av Aleph Bokförlag.
Följ oss på Twitter och Facebook!

Allt innehåll © 2019 Weird Webzine
och respektive upphovsman. All Rights Reserved.
ISSN 1234-1234